URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/warm-onthaal-persoonlijke-aanpak-verpleegpost
Lies en Sophie in de verpleegpost Lies en Sophie in de verpleegpost

"Warm onthaal en persoonlijke aanpak in de verpleegpost maken het verschil"

Nathalie Ghequiere
Redacteur Gezond Thuis
2 oktober 2024
11 oktober 2024
Leestijd (in minuten)
4 minuten

Lies is 34 en woont in Ledeberg. Ze straalt als ze bij Sophie op de verpleegpost in Gent binnen dartelt. Niets aan haar energie en levenslust doet vermoeden dat ze nog maar net is geopereerd nadat er darmkanker was vastgesteld.

Vorige herfst was ik heel moe. Ik wijtte het aan een slechte conditie en ging wat vaker wandelen met Bruno, mijn hond. Toen ik ontstekingen kreeg en soms uitgeput raakte na een simpele douche, ging ik naar de dokter. Die stelde ernstige bloedarmoede vast en een bloedklonter. Tijdens verdere onderzoeken vonden ze de oorzaak: darmkanker. Het bleek gelukkig een variant die met immunotherapie te behandelen viel. Daardoor bleven de nevenwerkingen beperkt en kon ik mijn job blijven uitoefenen.”

Wandelend revalideren

“Recent is een stukje darm verwijderd. Omdat ik daarna een drukverband en inspuitingen nodig had, adviseerde mijn arts om thuisverpleging in te schakelen. Ik zie het gebouw van het Wit-Gele Kruis vanuit mijn appartement dus die keuze was evident. Maar ik was aangenaam verrast dat ik kon kiezen om zelf langs te komen bij de verpleegpost. Daar zag ik meteen de voordelen van in: ik kan zelf het tijdstip van mijn zorg kiezen en blijf in beweging. Het bezoek aan de verpleegpost combineer ik met een wandeling met mijn hond Bruno, die dan buiten op mij wacht. Zo vormt niet alleen de zorg in de verpleegpost een stukje van mijn revalidatie, maar ook al het tochtje ernaartoe.”

patiënte Lies Vanhoutte

Lies Vanhoutte
kiest voor zorg in de verpleegpost

“Sophie is lief en begripvol”

 

“In de verpleegpost word je warm ontvangen. Een medewerker onthaalt je vriendelijk en je ervaart meteen het persoonlijke contact. Zowel bij Sophie als bij haar collega’s kan ik terecht voor de juiste zorg, maar ook voor een luisterend oor. Sophie is lief en begripvol. Ze neemt alle tijd die nodig is, zowel voor de werkelijke zorg als voor mijn verhaal.”

“Zelf het tijdstip van je zorg kunnen bepalen, ook in het weekend, biedt voor mij heel wat voordelen. Ik spreek graag af met vrienden en heb vaak bezoek. Die plannen moet ik niet opzijschuiven omdat er thuisverpleging nodig is. Het speelt geen rol hoe mijn huis erbij ligt of dat er een hond losloopt. In de verpleegpost kies ik zelf wanneer de zorg mij goed uitkomt.”

verpleegkundige Sophie Thoen

Sophie Thoen
biedt zorg in de verpleegpost

“Respect voor hoe Lies in het leven staat”

 

“Naast thuisverpleegkundige in regio Gent werk ik als verpleegkundige in de verpleegpost in Gent. Die combinatie is heel erg fijn. Op de verpleegpost verlies ik geen tijd door files, wegenwerken of het zoeken naar een parkeerplek. Ook het contact met patiënten is anders. Als we thuis verplegen hebben we onmiddellijk een totaalbeeld: hoe leeft die persoon, met wie, in welke omstandigheden. Op de verpleegpost ben je volledig aangewezen op het verhaal van de patiënt.”

“Het verhaal van Lies greep me onmiddellijk aan. Het is niet evident wat haar is overkomen, maar hoe ze met haar diagnose omgaat, is bewonderenswaardig. Ze is altijd positief en draagt dat ook uit in haar omgeving. Ze wil echt aantonen dat kanker niet altijd een doodvonnis betekent of een leven compleet moet stilleggen. Door haar ingesteldheid is ze een inspiratiebron voor velen.”

Het verhaal van...
Locaties Wit-Gele Kruis
Zelfzorg
Beweging
Kanker
Revalidatie