bloemetjes bloemetjes

Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant bedankt alle patiënten in zijn verpleegposten met klokjesbloemen

Leestijd (in minuten)
2 minuten
Vlaams-Brabant

19 juli 2024 - Vandaag verrast het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant alle patiënten in zijn verpleegposten met klokjesbloemen. Met deze symbolische actie vraagt de organisatie aandacht voor het belang van de verpleegposten als alternatief voor thuisverpleging.

“Dankzij de patiënten die naar onze verpleegposten komen, krijgen we meer tijd en handen vrij voor de thuisverpleging van patiënten die zich niet meer kunnen verplaatsen. En daar willen we hen expliciet voor bedanken", vertelt Els Mathues, algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant.

Kostbare tijd

Een verpleegpost is een professioneel uitgeruste ruimte van het Wit-Gele Kruis waar mobiele patiënten welkom zijn voor hun verpleegkundige zorgen. Els Mathues: "Onze verpleegkundigen kunnen er meer patiënten helpen omdat ze zich niet moeten verplaatsen. De patiënten moeten dan weer niet wachten tot de verpleegkundige thuis langskomt. Ze maken een afspraak op het uur dat voor hen past. Zo hebben ze meer controle over hun eigen dagindeling. Een win-win situatie dus.”

Zaadje planten

"Naar de huisarts gaan, vinden velen al langer vanzelfsprekend. Maar we merken dat het concept van de verpleegpost nog moet groeien",  vertelt Ellen De Camps, directeur zorg Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. "Veel mensen kennen ons als een organisatie die aan huis komt. Patiënten weten nog niet altijd dat ze voor zorgen zoals een inspuiting, wondzorg of een katheterzorg ook welkom zijn in onze verpleegposten."

Niet lang wachten

“Eens patiënten de weg naar onze verpleegpost vinden, ervaren ze niets dan voordelen”, aldus Ellen De Camps. Dat blijkt ook uit een enquête die het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant afnam bij 338 patiënten en mantelzorgers. 99% zou de verpleegpost aanbevelen aan familie en vrienden en evenveel respondenten geeft aan dat ze niet lang moeten wachten in de verpleegpost. 98% is tevreden over de kwaliteit van zorgverlening en het tijdstip waarop ze een afspraak kunnen maken.

Toekomst van thuisverpleging

Zal thuisverpleging verdwijnen? “Integendeel,” vertelt Ellen De Camps. “Niet iedereen is in staat om naar de verpleegpost te komen. En door de vergrijzing en de verkorte ligduur in de ziekenhuizen blijft onze verpleegkundige expertise thuis meer dan ooit onmisbaar. Maar de verpleegpost biedt als alternatief zorgmodel wel een antwoord op de stijgende zorgnoden enerzijds en het tekort aan thuisverpleegkundigen anderzijds.” 

Terug naar overzicht