Wondzorg | Wit-Gele Kruis
Wondzorg: een goede wondverzorging van jouw wonde

Wondzorg

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde?

Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

Onze aanpak
onze aanpak op het vlak van thuisverpleging

Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Thuisverpleging bij het Wit-Gele Kruis gaat verder dan enkel het verpleegtechnische aspect. We hebben oog voor je totale situatie en kunnen je, waar nodig in samenwerking met andere zorgpartners, helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

Een Wit-Gele Kruisverpleegkundige maakt deel uit van een klein zorgteam. Dankzij het elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Zo staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, de klok rond.

Je thuisverpleegkundige heeft een brede kennis en schoolt zich continu bij. Voor specifieke zorgen of vragen kan ze altijd voor ondersteuning terecht bij gespecialiseerde collega’s (referentieverpleegkundigen). Zij geven de vaste verpleegkundige advies en komen na overleg ook langs bij je thuis.

Welke zorgen?

Stoma

Een stoma heeft ingrijpende gevolgen voor jou als patiënt en mantelzorger, zowel op fysiek als op psychisch en sociaal vlak.

Er bestaan verschillende soorten stoma’s of stomieën, afhankelijk van de plaats in het lichaam

Wij staan klaar voor

 • de verzorging van de (niet-)geheelde stoma/stomie
 • hulp bij het aanbrengen en verwijderen van het opvangmateriaal
 • ondersteuning en advies
 • educatie

Brandwonden

Voor de verzorging van brandwonden en voor begeleiding en ondersteuning kan je bij ons terecht. Het Wit-Gele Kruis werkt samen met de brandwondencentra. Ook als je van het brandwondencentrum komt, kan je een beroep op ons doen.

0

Negatieve druktherapie

Bij complexe wonden die slecht genezen, kan de behandelende arts beslissen over te schakelen op negatieve druktherapie. Hierbij wordt het wondvocht direct afgevoerd en krijgt de wonde de kans om te herstellen. Deze behandeling gebeurt steeds vaker thuis.

Je kan bij ons terecht voor

 • verbandwissel
 • observatie en dagelijkse opvolging in samenspraak met de arts (geneest de wonde goed, zijn er tekenen van infectie ...)

Postoperatieve wonden

Postoperatieve wonden ontstaan na een chirurgische ingreep. Elk wondtype vraagt een aangepaste verzorging. Samen met je arts bepalen we de verzorgingswijze en welk verbandmateriaal hiervoor nodig is.

De thuisverpleegkundige kan je helpen met

 • (dagelijkse) verzorging en verbandwissel
 • aanbrengen van zalf
 • ​verwijderen van hechtingen of wondnietjes
 • vervangen en verwijderen van redon (drain)
 • verzorgen van een externe fixator (stabiliseert een breuk, gewricht of ligament door een frame aan de buitenkant van een arm of been)
 • verzorgen van een amputatiewond​

Oncologische wonden

De verzorging van een oncologische wonde gaat verder dan enkel de (dagelijkse) wondverzorging zelf. We ondersteunen en begeleiden jou en je mantelzorger ook tijdens je ziekte en we bekijken hoe we je comfort kunnen verbeteren.

0

Compressietherapie (veneuze ulcera)

Als de bloeddoorstroming in de aderen onvoldoende is (= veneuze insufficiëntie), ontstaat er verhoogde druk in de aderen. Dit leidt tot vochtophoping (= oedeem). Wonden op het been genezen hierdoor moeilijk. De arts kan compressietherapie voorschrijven voor de behandeling van een veneus ulcus of het voorkomen ervan. Bij compressietherapie worden verbanden rond het been aangebracht om de bloeddoorstroming te bevorderen. 

Onze verpleegkundigen kunnen je verder helpen met 

 • de (dagelijkse) verzorging en verbandwissel
 • het aanbrengen van de compressietherapie
 • tips, advies en ondersteuning

Doorligwonden

Doorligwonden (decubitus) ontstaan door schuif- en drukkracht waardoor het huidweefsel beschadigd raakt. O.a. de hielen, de stuit en ellebogen zijn de meest gevoelige plaatsen voor het ontstaan van decubitus.

De thuisverpleegkundige kan je helpen met

 • het voorkomen van doorligwonden (preventie) door het geven van tips en toepassen van effectieve maatregelen
 • ​​de verzorging van doorligwonden
 • advies en ondersteuning
0

Diabetische voet

Als diabetespatiënt heb je een verhoogd risico op letsels en afwijkingen aan de voeten.

Samen met alle betrokken hulp- en zorgverleners zorgt het Wit-Gele Kruis voor

 • preventie
 • vroegtijdig observeren van alarmsignalen
 • wondzorg
 • totale diabeteszorg
 • indien nodig, tijdig doorverwijzen naar een erkende diabetische voetkliniek
Getuigenis
0

 

0

Duivenliefhebber Raoul had na een fietsongeval een wonde aan zijn been die moeilijk genas. Raoul: “Ik ben stomweg gevallen met de fiets. Na een tijdje ben ik naar de dokter gegaan omdat het niet beterde.” Nu komen de verpleegkundigen en de referentieverpleegkundige wondzorg van het Wit-Gele Kruis hem verzorgen. “Als ik de kans krijg om hen complimenten te geven, doe ik dat graag.”

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

Bekijk ook

Hulpmiddelen om doorligwonden te voorkomen o.a. drukverlagend zitkussen, Tempur matras, alternating matras

Doorligwonden

Door lang in eenzelfde houding te liggen of zitten, kunnen er doorligwonden ontstaan. Een drukverlagend zitkussen of een alternating matras zijn enkele voorbeelden van oplossingen hiervoor.

Hulp bij medicatie o.a. inspuitingen, aerosol, pijnbestrijding ...

Hulp bij medicatie

Een correcte inname van je medicatie - de dosis en het tijdstip van inname - zijn belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan.

Praktische informatie over een zorgaanvraag, de verzorging of kosten & tegemoetkomingen

Praktische informatie

Wie kan een beroep doen op het Wit-Gele Kruis en wanneer? Hoeveel kost thuisverpleging? Wat moet je voorzien? Een antwoord op al je praktische vragen.

© 2019 Wit-Gele Kruis