Thuishospitalisatie Thuishospitalisatie

Thuishospitalisatie

Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen heeft jarenlange ervaring in het toedienen van intraveneuze antibiotica. Sinds 1 juli is er nu een duidelijk kader met strikte voorwaarden voor het opstarten van OPAT-therapieën in de thuissetting en zijn er niet langer extra kosten aan verbonden. Na twee behandelingen in het ziekenhuis kan de arts-specialist beslissen of de behandeling thuis kan worden verdergezet.

Opstart en werking thuishospitalisatie

Wanneer patiënten voor thuishospitalisatie kiezen, kunnen ze tijdens de behandeling in hun vertrouwde omgeving of zelfs eventueel aan het werk blijven. De therapie kan ook op andere locaties worden toegediend, zoals in een woonzorgcentrum, herstelverblijf of voorziening voor personen met een handicap.

De thuisbehandeling gebeurt altijd in nauw overleg met de gespecialiseerde arts en de huisarts van de patiënt. Het zorgteam van het ziekenhuis coördineert de thuishospitalisatie en verduidelijkt wie welke taken en verantwoordelijkheden opneemt.

Zo levert de ziekenhuisapotheek de geneesmiddelen aan en dient een thuisverpleegkundige met de nodige competenties de medicatie toe. De opstart van een OPAT-therapie gebeurt altijd door een thuisverpleegkundige van een gespecialiseerd team, zij hebben hiervoor de nodige kennis en ervaring.

Ook voor het toedienen van subcutane antitumorale therapien worden onze verpleegkundigen van de gespecialiseerde teams opgeleid & loopt er een proefproject om hierrond de nodige ervaring op te doen.

Rol van de huisarts binnen de thuishospitalisatie

  • Het zorgteam van het ziekenhuis consulteert de huisarts om bijkomende info te verstrekken.
  • De huisarts wordt nauw betrokken bij de opmaak van het zorgplan.
  • De huisarts staat a priori niet zelf in voor de toediening van de zorg, dit wordt opgenomen door de thuisverpleging.
  • Voor de GMD-houdende arts is er een initiatieforfait voorzien.
  • Ook wanneer de specialist tijdens de thuishospitalisatie bijkomend overleg vraagt aan de huisarts, is er een forfait voorzien.

Wens je hierover meer informatie, dan komen wij dit graag verder toelichten op een LOK-vergadering. Contacteer ons via externesamenwerking@wgkovl.be om de mogelijkheden te bekijken.

*OPAT: Outpatient Parenteral Antimicrobial therapy of Ambulante Parenterale Antimicrobiële Therapie