Els van Bastelaere Els van Bastelaere

Specialisatie in de kijker: wondzorgreferenten

Sinds 1 december 2022 is de RIZIV-vergoeding voor een wondzorg of een niet-geheelde stoma niet langer afhankelijk van een voorschrift maar wel van enkele specifieke voorwaarden, zoals verplichte adviesbezoeken door een referentieverpleegkundige wondzorg.

Referentieverpleegkundigen wondzorg zijn extra opgeleid en hebben een aangepast RIZIV nummer om wondzorgen te evalueren en de juiste behandeling op te stellen. Ook Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen investeerde in extra referentieverpleegkundigen wondzorg.

Adviesbezoeken van een wondzorgreferent zijn verplicht bij:

  • De opstart van een wondzorg die vermoedelijk langer dan 6 weken zal duren
  • Elke wondzorg die ongunstig evolueert.

Het adviesbezoek gebeurt om de 6 weken Bij een goed evoluerende wondzorg (de wonde geneest of blijft stabiel volgens verwachting) is een adviesbezoek niet nodig. De adviesbezoeken ondersteunen de lokale verpleegkundigen en zorgen voor een nauwere opvolging van de wonde. Een referentieverpleegkundige evalueert de wonde volgens de TIME-parameters en past - waar nodig - de wondbehandeling aan.

Zowel een lokale verpleegkundige als de behandelende arts, kan de wondzorgreferent ook buiten de verplichte adviesbezoeken om wondzorgadvies of een extra adviesbezoek vragen.

Onze verpleegkundigen houden het verpleegdossier van elke patiënt nauwkeurig bij. De behandelende arts kan het wondzorgdossier van een patiënt nauwgezet opvolgen via mijnWGK. Wanneer nodig stemt de verpleegkundige natuurlijk ook telefonisch af met de arts.