voorschrift medicatie voorschrift medicatie

Samenwerken aan een correct medicatiebeheer

Een veilig medicatiebeleid is een belangrijke voorwaarde voor kwalitatieve zorg. Door het klaarzetten en toedienen van medicatie zijn we in de thuisverpleging heel vaak betrokken bij het medicatieproces. Een nauwe samenwerking met de huisarts is daarbij van cruciaal belang.

Het belang van een medicatiefiche

Het hele proces van medicatiebeheer start met een correcte medicatiefiche. Wanneer de huisarts, huisapotheek of het ziekenhuis een medicatiefiche heeft voorzien, gebruiken onze thuisverpleegkundigen deze fiche om medicatie klaar te zetten of toe te dienen bij hun patiënten.

Wanneer er geen medicatiefiche is, dan maakt onze verpleegkundige zelf een medicatiefiche op. We vragen telkens aan de huisarts om het medicatieschema na te kijken, eventueel bij te sturen waar nodig en de papieren fiche te valideren (d.m.v. een handtekening). Ook bij een wijziging in de medicatie vragen we om de geüpdate medicatielijst opnieuw te ondertekenen. Zo kunnen we samen medicatiefouten voorkomen.

De medicatiefiche blijft altijd bij de patiënt, je kan ze ondertekenen bij een huisbezoek of patiënten vragen om hun medicatieschema  mee te nemen bij een consultatie.

De medicatiefiche van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen

medicatiefiche wgkovl

Naar aanleiding van de evaluatiemomenten met verpleeg- en zorgkundigen en de bespreking van medicatie-incidenten, hebben we de medicatiefiches van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen aangepast en verder geoptimaliseerd.

Ook onze zonerotatieformulieren en jaarschema's werden grondig herbekeken.

Op basis van de feedback vanuit de zorgteams formuleerde onze Werkgroep Medicatie enkele waardevolle verbetervoorstellen. Zo blijven we verder samenwerken aan een veilig medicatiebeheer!