zorgkundige zorgkundige

Zorgkundigen verzorgen nu ook palliatieve patiënten

Leestijd (in minuten)
5 minuten
Limburg

Vanaf 1 januari 2024 mogen zorgkundigen in de thuiszorg ook patiënten met het palliatief statuut verzorgen op enkele voorwaarden. Om de kwaliteit van zorg te garanderen, leidt Wit-Gele Kruis Limburg haar medewerkers hier eerst voor op.

Hoe verzekeren we een kwalitatieve zorg?

Samenwerking verpleegkundigen en zorgkundigen

Bij Wit-Gele Kruis Limburg werken binnen het wijkteam verpleegkundigen in tandem met een zorgkundige. Een verpleegkundige kan een aantal afgebakende taken delegeren aan de zorgkundige maar behoudt de eindverantwoordelijkheid. 

De extra inzet van zorgkundigen in de thuisverpleging is een absolute meerwaarde. Het helpt ons antwoord te bieden op de grote zorgvraag van vandaag zonder kwaliteit van zorg te verliezen.

Opleiding en ondersteuning

We zorgen voor een degelijke opleiding en continue bijscholing van zorgkundigen en verpleegkundigen, zowel in de palliatieve zorg als andere zorgen.

Het wijkteam  kan  beroep  doen op het advies en de ondersteuning van een referentieverpleegkundige palliatieve zorg en Pallion.

Voorwaarden delegatie zorg aan een zorgkundige bij een patiënt met een palliatief statuut

  • De patiënt is stabiel en het is verantwoord dat de zorgkundige de patiënt verzorgt.
  • De verpleegkundige legt minstens één controlebezoek per dag af om de toestand van de patiënt te evalueren. De verpleegkundige evalueert en beslist op basis van zijn/haar observaties of de patiënt de dag nadien opnieuw verzorgd wordt door de zorgkundige.
  • De verpleegkundige en zorgkundige gaan dagelijks in overleg. Beide registreren hun observaties in het patiëntendossier waardoor het zorgplan steeds up-to-date is.
  • Voor alle handelingen zijn er procedures beschikbaar.
  • De verpleegkundige mag enkel de wettelijk afgebakende taken delegeren aan de zorgkundigen.

Bereikbaarheid en communicatie

  • De zorgverleners van het Wit-Gele Kruis zijn 24 uur op 24 beschikbaar. Tijdens de terminale fase blijft het eigen wijkteam van de patiënt 24 uur op 24 beschikbaar voor de patiënt.
  • Een verpleegkundige uit het wijkteam neemt contact op met de huisarts om de zorg af te stemmen.
  • Als huisarts kun je het verpleegkundig dossier steeds raadplegen via mijnWGK (via de link in je patiëntendossier). Alle zorgverleners binnen het wijkteam vullen het verpleegkundig dossier nauwkeurig aan met observaties, pijnregistraties, …

Contact

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Sarah Paulussen

Referentiespecialist palliatieve zorg/pijn

sarah.paulussen@limburg.wgk.be

0471-54 30 18

Terug naar overzicht