Wit-Gele Kruis werkt aan innovatieve aanpak medicatiezorg

Limburg

FIT-IT is een project waarin we werken aan de patiëntveiligheid in de eerstelijnszorg door medicatiefouten te voorkomen. Voor dit project ontvangt Wit-Gele Kruis Limburg € 35.000 aan subsidies en ondersteuning vanuit het THINK³ Lab.

Medicatiezorg: een gedeeld proces

Het medicatieproces in de eerstelijnszorg is een gedeeld proces tussen tal van actoren zoals huisartsen, specialisten, huisapothekers, thuisverpleegkundigen, zorgkundigen, mantelzorgers en patiënten. Dit vergroot de complexiteit van het proces.

Gevolgen medicatiefouten

Onderzoek naar medicatiefouten toont aan dat 4% van alle ongeplande ziekenhuisopnames te wijten zijn aan vermijdbare medicatiegerelateerde morbiditeit. Bovendien bestaat er een verband tussen het gebruik van medicatie en de negatieve gevolgen zoals vallen, verwardheid, overlijden en hogere kosten voor de gezondheidszorg.

Veilige medicatiezorg

We richtten het project FIT-IT, succesFul medicatIonal innovaTion by het WIT- Gele Kruis van Limburg, op. Dit project heeft als doel zorgverleners en patiënten efficiënt en effectief te faciliteren in een veilige medicatiezorg waarbij schade ten gevolge van medicatiefouten voorkomen wordt.

Health Campus Zorginnovatiefonds

Wit-Gele Kruis Limburg stelde zich met het FIT-IT-project kandidaat voor het Health Campus Zorginnovatiefonds. Dit is een nieuw programma van POM Limburg en UHasselt dat innovaties in de gezondheidszorg stimuleert. Dit programma is opgericht binnen het SALKturbo-project THINK³ simulation & innovation lab van UHasselt. FIT-IT is één van de vijf projecten dat in de prijzen viel en ontvangt van het zorginnovatiefonds:

  • een financiële vergoeding van € 35.000 euro
  • ondersteuning tijdens de uitwerking van het project gedurende 2 jaar door een professor van de UHasselt met aantoonbare realisaties inzake systeem- en procesinnovatie.

FIT-IT is niet het enige project van Wit-Gele Kruis Limburg dat in de prijzen viel. Ook het project waarin we samen met het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg werken aan een multidisciplinair transmuraal zorgpad COPD werd geselecteerd als één van de winnende projecten. Hierover ontvang je in een latere fase meer informatie.

De andere geselecteerde projecten focussen op een verbetering van de informatiestroom bij ziekenhuisontslag (ELZ Kemp en Duin en ELZ Maasland), het uitwerken van een residentieel mantelzorgmodel (zorgbedrijf Ouderenzorg Genk) en de interdisciplinaire zorgorganisatie binnen het ZOL.

Contact

Heb je nog vragen over dit project neem dan contact op met projectverantwoordelijke Lisbet Nulens. 

Stafmedewerker kwaliteit

lisbet.nulens@limburg.wgk.be

0471-03 06 06

Terug naar overzicht