handen handen

Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant zet nu ook zorgkundigen in bij palliatieve zorg aan huis

Leestijd (in minuten)
5 minuten
Vlaams-Brabant

Zorgkundigen mochten geen zorg meer bieden aan huis van zodra een patiënt een palliatief statuut kreeg. Sinds 1 januari 2024 mag dat volgens de wet wel. Na een intensieve opleidingsperiode zet het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant al zijn zorgkundigen in bij palliatieve zorg.

zorgkundige naast auto Wit-Gele Kruis“Wij hebben met sommige patiënten een sterke band omdat we ze al jaren thuis verzorgen. Het is een meerwaarde dat we nu tijdens een van de moeilijkste fasen van hun leven aan huis mogen komen. Aan mantelzorgers bieden we ook veel steun. Ook zij hebben vragen of gewoon nood om eens over iets anders te praten", vertelt zorgkundige Melissa.

Palliatieve thuiszorg in de lift

Steeds meer patiënten koesteren de wens om tijdens hun laatste levensfase in hun thuisomgeving te zijn. Maandelijks verzorgt het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant gemiddeld 350 palliatieve patiënten.

“Palliatieve zorg is heel intens”, vertelt Kristof Muylaert, domeinverantwoordelijke palliatieve zorg Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant. “Vaak zijn meerdere bezoeken per dag nodig. Wanneer een zorgkundige het tweede bezoek aan een palliatieve patiënt mag doen, is dat een verlichting voor de verpleegkundige rondes. We zetten zo nog meer in op de verschillende sterktes en de expertise van elke zorgverlener binnen onze teams.”

Ieder zijn rol

“De nieuwe wetgeving is een mooie erkenning van ons beroep,” vindt zorgkundige Melissa. “Ook wij zijn opgeleid om pijn op te volgen, observaties te doen en doorligwondes te voorkomen. En als we twijfelen of een vraag hebben, bellen we altijd naar een verpleegkundige”.

zorgkundige en verpleegkundige samen op de foto

Zorgkundige Julie: "Ik ben blij dat we de verpleegkundigen kunnen ondersteunen. En ik heb altijd iemand om op terug te vallen. Als ik een vraag heb of twijfel, bel ik naar een verpleegkundige of naar Cindy."

Referentieverpleegkundige Cindy: "Ik coach de zorgkundigen met veel plezier. Soms ga ik ook mee op ronde om mijn kennis bedside door te geven."

Kristof: “Iedereen heeft een cruciale rol in de zorg van een palliatieve patiënt. Van de zorgkundige, verpleegkundige en referentieverpleegkundige palliatieve zorg tot de huisarts, de kinesitherapeut, de apotheker, de diensten gezinszorg en de palliatieve netwerken.”

 

Terug naar overzicht