URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/wit-gele-kruis-viert-10-jaar-gespecialiseerde-teams
Foto viering gespecialiseerde teams Foto viering gespecialiseerde teams

Wit-Gele Kruis viert 10 jaar gespecialiseerde teams

Oost-Vlaanderen

Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen vierde deze week het tienjarig bestaan van haar gespecialiseerde zorgteams tijdens een feestelijk evenement op het FilmFestival. “Onze drie gespecialiseerde teams zijn de essentiële schakel tussen de patiënt, onze lokale teams en de ziekenhuizen. Ze maken dagelijks een verschil voor veel patiënten omdat we dankzij hen complexe zorgen ook in de thuisomgeving kunnen aanbieden,” aldus algemeen directeur Wim Allemeersch. Met dit event - tijdens de première van Milano - bedankte Wit-Gele Kruis meteen ook de zorgpartners voor hun jarenlange vertrouwen en samenwerking. Ook Zorgambassadeur Candice De Windt onderstreepte de meerwaarde van een hechte samenwerking tussen de verschillende zorgactoren, en was “enthousiast over de aandacht voor de verpleegtechnische kant van de thuisverpleegkunde.”

Geïntegreerde aanpak

De uitdagingen binnen de zorg zijn groter dan ooit: complexere aandoeningen, een oudere bevolking, kortere ligduur… Een geïntegreerde aanpak, samen met de ziekenhuizen, huisartsen, en de vele andere zorgpartners, is volgens Wit-Gele Kruis cruciaal om hierop een antwoord te beiden. De drie gespecialiseerde teams, die elk actief zijn in een andere regio in Oost-Vlaanderen (Noord, Oost en Zuid-West) zijn daarom zo opgezet dat ze dagelijks nauw in contact kunnen staan met de ziekenhuizen in hun regio. Ze zijn er het vertrouwde aanspreekpunt voor artsen, hoofdverpleegkundigen en sociale diensten.

Complexe zorgen in de thuisomgeving

Gespecialiseerde teams staan in voor de opstart en begeleiding van zorg bij patiënten met (onder meer) medicatiepomp, infuustherapie, steunhart, chemotherapie, OPAT, negatieve druktherapie, palliatieve zorgen… Voor de patiënten betekent dit dat ze complexe behandelingen, die normaal in het ziekenhuis zouden plaatsvinden, in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen ontvangen. De gespecialiseerde teams zetten de zorg na een ziekenhuisopname naadloos verder. Dankzij het elektronisch verpleegdossier beschikken ze altijd over de meest actuele informatie van de patiënt, die via mijnWGK ook zelf de zorg kan opvolgen.

Kennis delen met lokale teams

De gespecialiseerde teams volgen continu opleidingen en stages rond complexe verpleegtechnische zorgen en ze leiden de lokale verpleegteams van Wit-Gele Kruis op tot ze voldoende kennis hebben om de zorg over te nemen. De verpleegkundigen uit de lokale teams maken volop gebruik van de kennis van de gespecialiseerde teams en ze zijn altijd maar een telefoontje verwijderd van hun advies. Een absolute meerwaarde voor de hoge kwaliteit die Wit-Gele Kruis de patiënten wil aanbieden.

Over de film

Het event vond plaats tijdens de première van Milano, van  de Gentse filmmaakster Christina Vandekerckhove. Ze schetst een indringend portret over een vader (Matteo Simoni) en zijn dove zoon (Basil Wheatley) in een sociale woonwijk. Een emotionele en poëtische verkenning van ouderschap en vriendschap, die aan de ribben blijft kleven...

 

Evenementen
Terug naar overzicht