Wit-Gele Kruis @symposium HeartsConnect

Limburg

Wit-Gele Kruis Limburg gaf een presentatie over de resultaten van het transmuraal zorgpad hartfalen op het symposium van HeartsConnect op 19 maart: ‘Heart2Heart multidisciplinair symposium hartfalen’.

We toonden aan dat we met het zorgpad het aantal ziekenhuisheropnames sterk konden doen dalen. We keken ook kritisch naar verbetermogelijkheden: hoe kunnen we in de toekomst het aantal ziekenhuissterftes van patiënten binnen het zorgpad hartfalen vermijden zodat de patiënt in alle comfort thuis kan overlijden?

HeartsConnect

HeartsConnect, het Lerend Netwerk Hartfalen, is een netwerk van partners uit zowel de eerstelijnszorg als uit de tweedelijnszorg hartfalen. Verschillende disciplines van (huis)arts tot (thuis)verpleegkundige tot kinesist delen kennis met elkaar met als uiteindelijke doelstelling de zorg voor patiënten met hartfalen te verbeteren en de transmurale en interdisciplinaire samenwerking te optimaliseren.

Binnen HeartsConnect lopen momenteel acht projecten, waaronder het transmuraal zorgpad hartfalen vanuit het Wit-Gele Kruis Limburg in samenwerking met het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg. Tijdens het slotsymposium presenteerden we de resultaten van dit project. 

Resultaten transmuraal zorgpad hartfalen

Het voornaamste doel van het zorgpad is (her)opnames in het ziekenhuis van patiënten met hartfalen voorkomen/uitstellen. Om de twee jaar meten we de resultaten.

Steekproef (inclusies 2018 tot 2022)

189 patiënten minimum één  jaar in zorg, na inclusie in het zorgpad binnen Wit-Gele Kruis Limburg.

  • Sinds het pro-actieve contact binnen het zorgpad van de referentieverpleegkundigen chronische zorg met de betrokken huisartsen, zien we ook inclusies via de huisarts: 59 patiënten (31,2 %). 
  • Inclusie via het ziekenhuis: 130 patiënten (68,7%)
  • Gemiddelde leeftijd: 79 jaar (35j. - 95j.)
  • Aantal heropnames binnen maand na inclusie: 3.2%
  • Aantal heropnames binnen jaar na inclusie: 15.5%

We zien hier een dalende trend van heropnames. Waar in het Jessa Ziekenhuis in 2008 60% van patiënten met hartfalen binnen het jaar heropgenomen werd en in het ZOL 37,1% zien we dat in 2022 gemiddeld slechts 15,5% van de patiënten heropgenomen wordt binnen het jaar.

(Her)opnames in het ziekenhuis in de palliatieve fase voorkomen

Vanuit deze metingen willen we ook mogelijke verbeterpunten aanpakken. Zo zagen we dat van 100 patiënten die overleden zijn, maar 28 patiënten in hun thuisomgeving zijn overleden. De overige 72 patiënten stierven in het ziekenhuis, veelal na een zeer korte ziekenhuisopname. We willen ons focussen op de vraag hoe we deze ziekenhuisopnames kunnen vermijden, zodat de patiënt in alle comfort thuis kan overlijden.  

Info en (aan)vragen

Wil je meer weten over het zorgpad hartfalen? Bekijk dan dit nieuwsbericht of neem contact op  met Monique Reenaers, domeincoördinator chronische, locomotorische & neurologisch zorg. Indien je een patiënt meer informatie over het zorgpad hartfalen wenst te geven, kun je ze deze folder bezorgen.

Monique Reenaers

Domeincoördinator chronische zorg

0498 58 30 19

monique.reenaers@limburg.wgk.be

Terug naar overzicht