Wit-Gele Kruis Limburg verhuist naar voormalig hoofdgebouw CM

Limburg

Centralisatie van diensten, extra ruimte, ligging en duurzaamheid zijn grootste troeven 

Tegen 2025 verhuist de provinciale hoofdzetel van Wit-Gele Kruis Limburg van de welzijnscampus in Genk naar Hasselt met de intrek in het voormalige hoofdgebouw van de CM op de Prins-Bisschopssingel. De huidige hoofdzetel op de Welzijnscampus is te klein voor de administratieve diensten van een organisatie met meer dan 1.800 medewerkers. “De nieuwe locatie geeft ons de ruimte om de ondersteunende diensten en de logistiek samen te brengen. Daarnaast zijn we ook beter zichtbaar met een goede ontsluiting”, zegt algemeen directeur Nadja Vananroye. 

Voldoende ruimte 

Sinds het ontstaan van Wit-Gele Kruis Limburg, 58 jaar geleden in Genk, is de hoofdzetel nooit verdwenen uit de centrumstad. Maar de huidige locatie voldeed niet meer aan de normen en ruimte die de organisatie nodig had. “Vooral de opsplitsing van ons logistiek centrum met onze provinciale hoofdzetel zorgde voor inefficiëntie”, zeggen algemeen directeur Nadja Vananroye en voorzitter Nyree Claes. “Inzetten op efficiëntie betekent ook zuiniger werken. Je zet middelen beter in en bespaart kosten, zoals bijvoorbeeld wat betreft energieverbruik.”

“We zoeken al verscheidene jaren naar een geschikte locatie voor de verdere uitbouw en hebben daarbij gezocht naar diverse locaties binnen de centrumsteden Genk en Hasselt.” In Genk werd geen geschikte locatie gevonden die voldeed aan de belangrijkste noden van het Wit-Gele Kruis. “We wilden eigenlijk in Genk blijven omdat we daar ook ontstaan zijn. We waren vooral op zoek naar voldoende ruimte voor al onze diensten en medewerkers, de mogelijkheid om die diensten terug te herenigen met ons logistiek centrum en een goede ligging met voldoende visibiliteit. Dankzij de goede ligging is het ook toegankelijk voor medewerkers en patiënten met voldoende parkeergelegenheid vlak bij de deur. Daarnaast is het belangrijk dat we voldoende ruimte hebben om vormingen te geven en onze expertise te delen met onze zorgpartners. Samenwerking is in onze sector almaar belangrijker, met als hoofddoel: warme kwaliteitsvolle zorg aan huis. We hebben de ambitie om op termijn een heus expertisecentrum op te bouwen in de nieuwe locatie met samenwerkingen op vlak van zorg, welzijn en innovatie.”

Concreet wordt het gebouw met vier verdiepingen volledig gestript en gerenoveerd volgens strenge duurzaamheidsnormen met aanpassingen zoals warmtepompen, extra isolatie, driedubbele beglazing en klimaatplafonds. In de renovatie wordt er voldoende aandacht geschonken aan ‘het nieuwe werken’. Zo is er onder meer plaats voor flexplekken, grote vergaderzalen, kleine ontmoetingsruimtes en een cafetaria. 

Future proof organisatie

Het aanbestedingsdossier wordt binnenkort opgestart, gevolgd door een grondige studie en analyse van de noden en mogelijkheden. “We hopen tegen 2025 onze intrek in te nemen in het gebouw. We begrijpen dat de verhuis ook een emotionele waarde met zich meebrengt na onze verankering in Genk, maar dit is voor ons de beste keuze om te blijven groeien naar een future proof organisatie. Een organisatie die zijn expertise gebruikt voor de zorg van de toekomst, in samenwerking met andere zorg-, welzijns-, en innovatiepartners.” 

De nieuwe locatie zal in de eerste fase niet volledig ingenomen worden door het Wit-Gele Kruis. “Dat geeft ons de mogelijkheid om de markt te verkennen om potentiële partners te zoeken die een gedeelte van het gebouw willen huren. Dat zorgt opnieuw voor synergie en mogelijke partnerships. We zoeken dan vooral in de sector van zorg, welzijn en innovatie.” In de analyse van het gebouw wordt de mogelijkheid onderzocht om de twee Hasseltse afdelingen van het Wit-Gele Kruis te integreren in de hoofdzetel. Wit-Gele Kruis Limburg telt in totaal 1.833 medewerkers en heeft een omzet van 83 miljoen euro met al haar thuiszorgactiviteiten. Naast thuisverpleging kan je bij het Wit-Gele Kruis ook terecht voor voedingsadvies, perinatale zorg door vroedvrouwen, gezinszorg, hulpmiddelen en personenalarmering.

Huidige hoofdzetel Genk

Huidige hoofdzetel te Genk

Info

Ann Vanloffelt 

Communicatiemanager

089-36 00 78 | 0496-19 42 44 - ann.vanloffelt@limburg.wgk.be

Nadja Vananroye

Algemeen directeur Wit-Gele Kruis Limburg

0497- 47 22 37 - nadja.vananroye@limburg.wgk.be 

Terug naar overzicht