Vroegtijdige zorgplanning: de ondersteunende rol van de thuisverpleegkundige

Limburg

Sinds november kan je als huisarts een nomenclatuurnummer gebruiken voor een gesprek over vroegtijdige zorgplanning. Als thuisverpleegkundige ondersteunen we de patiënt, mantelzorger en huisarts bij het bespreekbaar maken van de vroegtijdige zorgplanning en het herkennen van de palliatieve fase.

Een vroegtijdige zorgplanning zorgt ervoor dat we beter kunnen voldoen aan de behandelwensen van de patiënt en vervelende situaties in de toekomst kunnen vermijden. Wit-Gele Kruis Limburg besteedt hier dan ook veel aandacht aan.

Welke rol speelt de thuisverpleegkundige?

Als huisarts maak je concrete afspraken rondom vroegtijdige zorgplanning. Thuisverpleegkundigen spelen een belangrijke ondersteunende rol hierin. 

Bespreekbaar maken

In een interview met dokter Chiel Hex bespraken we de rol van de thuisverpleegkundige bij vroegtijdige zorgplanning. “Vaak volgen na een gesprek over vroegtijdige zorgplanning nog vragen van de patiënt of zijn familie. Een thuisverpleegkundige maakt dit bespreekbaar, kadert dit en koppelt dit terug naar mij. Het gebeurt dat een verpleegkundige mij opbelt en vraagt of ik een onduidelijkheid voor de patiënt nog eens wil bespreken tijdens mijn volgende bezoek”, vertelde hij. “Bovendien kunnen thuisverpleegkundigen de patiënt geruststellen en bevestigen dat wanneer ze extra comfort nodig hebben, wij hier samen voor zullen zorgen.”

Herkennen palliatieve fase

Bij Wit-Gele Gele Kruis zijn verpleegkundigen vertrouwd met de PICT-schaal. Hiermee toetsen ze objectief af of een patiënt palliatief is. Deze herkennende rol is belangrijk aangezien het voor een huisarts vaak onmogelijk is om meermaals per week langs te gaan. Doordat thuisverpleegkundigen meer contactmomenten met de patiënt hebben, merken ze veranderingen in de toestand van de patiënt of de nood van een patiënt om over zijn levenswensen te spreken soms vroeger op. 

Is een patiënt volgens de thuisverpleegkundige palliatief? Dan toetst de thuisverpleegkundige samen met de referentieverpleegkundige palliatieve zorg af of de patiënt al documenten met betrekking tot een vroegtijdige zorgplanning heeft of hoever hij/zij hierin al staat. Vervolgens neemt de referentieverpleegkundige contact op met de huisarts. Hij/zij licht je in over wat er al besproken is zodat je  hier verder op kan ingaan en concrete afspraken kunt maken. Overigens kent de referentieverpleegkundige palliatieve zorg de wetgeving rond de verschillende wilsverklaringen. Wat zorgt voor een efficiënte communicatie.

Contact

Wil je de vroegtijdige zorplanning van een patiënt bespreken? Neem dan contact op met de afdeling van jouw patiënt of met Sarah Paulussen, referentiespecialist onco, pijn en palliatieve zorg (OPP). Ook voor concrete tips rondom vroegtijdige zorgplanning kan je bij haar terecht. 

Wil je meer weten over het zorgdomein OPP? Neem dan contact op met referentiespecialist OPP Sarah Paulussen of Caroline Munnichs domeincoördinator OPP.

Sarah Paulussen

Referentiespecialist onco, pijn & palliatieve zorg

sarah.paulussen@limburg.wgk.be

0471-54-30-18

Carolina Munnichs

Domeincoördinator onco, pijn & palliatieve zorg

carolina.munnichs@limburg.wgk.be

0498-58 46 78

 

Terug naar overzicht