Opstarttraject: schakel een diabeteseducator en/of diëtist in

Leestijd (in minuten)
5 minuten
Limburg

Sinds 1 januari 2024 vervangt het opstarttraject diabetes het voortraject diabetes. Binnen dit vernieuwde traject wordt de rol van de diabeteseducator versterkt. Patiënten binnen dit traject kunnen terecht bij de diabeteseducatoren en diëtisten van Wit-Gele Kruis Limburg.

Wat is het opstarttraject?

Het opstarttraject kadert in het belang van een vroegere diagnose en behandeling voor mensen met diabetes type 2, vanaf het begin van de ziekte. Mensen met diabetes kunnen zo al eerder vergoede zorgen krijgen. 

Het opstarttraject diabetes geeft een boost aan deze vroegtijdige zorg door:

  • de organisatie van de zorg te versterken
  • de toegankelijkheid ervan te verbeteren met een uitgebreide terugbetaling
  • de opvolging te vereenvoudigen

Waarin kunnen wij de patiënt ondersteunen ?

Diabeteseducatie

Alle patiënten opgenomen in het opstarttraject hebben recht op gratis diabeteseducatie, wat voorheen niet het geval was. Dankzij deze educatie krijgt de patiënt de nodige informatie en een beter inzicht in zijn ziekte. De patiënt heeft recht op:

  •  jaarlijks vier sessies van 30 minuten individuele diabeteseducatie 

of

  • jaarlijks vier sessies van 2 uur groepseducatie

Bij Wit-Gele Kruis worden deze sessies gegeven door een diëtist of diabeteseducator. Eén van de vier sessies moet gegeven worden door een diabeteseducator. Na het afronden van de voorgeschreven sessies bezorgen we steeds een verslag via de eHealthbox.

Coördinerende rol diabeteseducator

De diabeteseducator neemt een coördinerende rol op zich. Zo waakt de diabeteseducator over mogelijk interessante doorverwijzingen naar een diëtist, kinesist of apotheker voor een andere educatie.

Dieetconsultaties

Patiënten binnen het opstarttraject hebben recht op twee vergoede dieetconsultaties van 30 minuten bij een erkend diëtist. Het remgeld werd hiervoor afgeschaft. Ook hiervoor kunnen ze terecht bij het Wit-Gele Kruis.

Voorwaarden diabeteseducatie en dieetconsultatie

  1. De patiënt is opgenomen in het opstarttraject. Dit houdt in:
    • dat de huisarts het GMD beheert.
    • dat de huisarts het nomenclatuurnummer 400374 attesteert.
  2. De patiënt heeft een voorschrift van de huisarts voor de educatiesessies en de dieetconsultaties. Deze voorschriften kan je als huisarts afhalen bij de Wit-Gele Kruis-afdeling in jouw buurt.

Opvolging in de huisartsenpraktijk

Diabeteseducaties en dieetconsultaties kunnen ook op regelmatige basis plaatsvinden in je huisartsenpraktijk. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op:

  • Diabeteseducaties: Vincent Moermans, domeincoördinator diabetes (+ tel nr/ e-mail)
  • Dieetconsultaties: Monica Kohlbacher, coördinator dienst voedingsadvies (+telnr/ e-mail)

Contact

Meer informatie over het opstarttraject vind je op de pagina van het RIZIV. Heb je nog bijkomende vragen? Neem dan contact op.

Lotte Linsen

Referentiespecialist diabetes

lotte.linsen@limburg.wgk.be

0498-58 32 28

Terug naar overzicht