Actie Aalst Actie Aalst

Ode aan thuisverpleging in de stad

Oost-Vlaanderen

150 vogel(t)huisjes streken deze week neer in Sint-Niklaas, Aalst en Gent. Huh? We kozen de Week van de Verpleegkundigen om met een opvallende actie aan te geven dat thuisverpleging ook in de stad onmisbaar is. Welke pluimen patiënten Bruno, Gerda en Marlène aan hun thuisverpleegkundigen geven, lieten we de passanten zelf uitvogelen aan de hand van de QR-codes op de huisjes (die ze trouwens mochten meenemen naar huis). 

Uitdagingen

De vogel(t)huisjes staan symbool voor de huizen waar onze verpleeg- en zorgkundigen elke dag langsgaan. In elke stad getuigt een patiënt over wat zijn of haar thuisverpleegkundige voor haar betekent, en hoe onmisbaar ze zijn. Met deze actie willen we nieuwe verpleegkundigen warm maken om hun vleugels uit te slaan in de stad. Door de aanwezigheid van ziekenhuizen en uitdagingen op vlak van mobiliteit, zijn er in de stad extra inspanningen nodig om thuisverpleegkundigen te vinden. En toch zijn er heel wat mooie aspecten aan thuisverpleging in een stedelijke context. De collega's die bij Wit-Gele Kruis in de steden werken kiezen daar heel bewust voor, en dat verdient een ode!

“Uiteraard heb je het verkeer niet altijd mee, maar we vinden altijd onze weg tot bij onze patiënten. Bruno is altijd heel content als ik er ben. Sommige collega's maken gebruik van een chauffeur, maar ik neem al eens de fiets om in de stad op ronde te gaan. Nooit problemen. En nog goed voor de conditie ook." – Veronique (Gent)

Lees hier het verhaal van Bruno uit Gent.



“De band die ik doorheen de jaren met patiënten zoals Gerda heb opgebouwd, is voor mij onmisbaar. Ze denken altijd mee en laten me bijvoorbeeld voor hun garagepoort of die van de buren parkeren. Bovendien ben ik zelf van Aalst en vind ik het fijn om in mijn eigen buurt te werken. Zeker in de zomer, als ik 's avonds werk en de sfeer kan meepikken van de volle terrassen of zelfs een optreden … zalig vind ik dat." – Els (Aalst)

Lees hier het verhaal van Gerda uit Aalst.



“Als verpleegkundige mogen wij door autoluwe of autovrije straten rijden, dus dat gaat vlot. En als je eens tien minuten vertraging oploopt, bij een patiënt of onderweg, is dat geen probleem, de mensen begrijpen dat. Mijn patiënten kunnen op mij rekenen. Ik woon zelf ook in Sint-Niklaas dus ik kan op de middag naar huis om met mijn hond te wandelen. Ideaal!" – Sophie (Sint-Niklaas)

Lees hier het verhaal van Marlène uit Sint-Niklaas. 



Onze “city squad" gaat elke dag met veel plezier op pad in de stad. Ze omarmen de stedelijke buzz, kiezen zelf welk vervoersmiddel hen het beste ligt, en houden van hun diverse patiëntenbestand en dito zorgen. Met deze warme actie zetten we hen dan ook graag in de kijker!

 

Terug naar overzicht