wondzorg wondzorg

Nieuwe melding in eHealtbox bij opstart wondzorgdossier

Leestijd (in minuten)
1 minuten
Vlaams-Brabant

Een doktersvoorschrift is niet meer nodig voor alle soorten wondverzorging. Zo weet je als arts misschien niet altijd wanneer je patiënt een nieuwe wonde heeft. Daarom verstuurt het Wit-Gele Kruis voortaan een melding in je eHealthbox wanneer we een wondzorgdossier opstarten of wanneer een referentieverpleegkundige wondzorg een adviesbezoek deed bij je patiënt.

Waar vind je het wondzorgdossier van je patiënt?

Je kan het wondzorgdossier raadplegen via mijnWGK. mijnWGK is bereikbaar via deze link of vanuit je eigen huisartsensoftwarepakket via de link naar mijn thuisverpleging.

Wat vind je in het wondzorgdossier?

1. Wondbeschrijving: in elk wondzorgdossier noteren de verpleegkundigen wanneer en waardoor de wonde is ontstaan, waar de wonde zich bevindt, en maken ze een eerste beschrijving van de wonde volgens het principe van TIME-evaluatie en een foto. 

2. Wondevaluatie: de verpleegkundigen stellen een doelstelling voorop die ze samen met een volledige TIME-evaluatie en een foto van de wonde moet evalueren. Zo krijgen we een duidelijk en objectief beeld van de wondevolutie en kunnen we sneller ingrijpen als de wonde status quo blijft of verslechtert.

3. Behandelplan: de verpleegkundigen maken een behandelplan op basis van de TIME-evaluatie.

4. Foto’s van de wonde.

5. Verslagen van de adviesbezoeken door een referentieverpleegkundige wondzorg.

Voorschrift nodig of niet?

Wondzorg is een B1-behandeling. Verpleegkundigen mogen deze handelingen autonoom uitvoeren zonder voorschrift van een arts. Er is wel nog een voorschrift nodig voor:

  • de terugbetaling van bepaalde wondzorgmaterialen
  • B2- en C-handelingen (bv. verwijderen van hechtingen, debrideren van een decubitus wond, verzorgen en verwijderen van een wond met lamel, redon of drain) 

Nog vragen?

Neem contact op met je plaatselijke afdeling

Terug naar overzicht