Help medicatiefouten te voorkomen

Limburg

Twee derde van onze patiënten heeft dagelijks hulp nodig bij het klaarzetten, controleren en/of toedienen van medicatie. Bij één derde van onze patiënten zetten wij wekelijks de medicatiebox klaar. 

Nazicht medicatielijsten

Een veilig medicatiebeleid is een belangrijke voorwaarde voor kwalitatieve zorg. Onze verpleegkundigen en vroedvrouwen zorgen ervoor dat de medicatieschema’s van onze patiënten volledig en correct zijn. We vragen aan de arts om het medicatieschema na te kijken, eventueel bij te sturen en te ondertekenen. Zo voorkomen we samen medicatiefouten.

Hoe ga je te werk?

Je vindt een foto van de medicatieschema’s terug in mijnWGK. Onze verpleegkundigen zorgen voor een recente foto van de actuele medicatielijst. Zodra de medicatielijst wijzigt, voegen we een nieuwe foto toe. Op de medicatielijst vind je steeds de datum van opmaak terug.

Na een medicatiewijziging vragen we aan jou om de geüpdatete medicatielijst opnieuw te ondertekenen. Deze vind je in het fysieke patiëntendossier. Je kan deze ondertekenen bij een huisbezoek of vragen aan de patiënt zijn/haar verpleegdossier mee te nemen op consultatie.

FIT-it: innovatie medicatiezorg

We richtten het project FIT-IT, succesFul medicatIonal innovaTion by het WIT- Gele Kruis van Limburg, op. Dit project heeft als  doel de patiëntveiligheid in de eerstelijnszorg te verbeteren door medicatiefouten te voorkomen. Voor dit project ontvangen we € 35.000 aan subsidies en ondersteuning vanuit het THINK³ Lab. 

Lees meer

Info en vragen

Heb je nog vragen over medicatiebeheer? Neem contact op met Loes Frederix, voorzitter werkgroep medicatie.

loes.frederix@limburg.wgk.be

0499-59 41 51

Terug naar overzicht