Diabeteseducatie in de kijker

West-Vlaanderen

De tegemoetkomingssystemen in de eerste lijn werden vorig jaar gewijzigd. Niet alleen het systeem ‘opvolging van patiënten met diabetes type 2’ maar ook het zorgtraject, een wettelijk kader met als doel de zorg van diabetespatiënten te verbeteren én de samenwerking tussen de verschillende zorgverstrekkers te optimaliseren is sinds vorig jaar gewijzigd.

Diabetespatiënten kunnen bij het Wit-Gele Kruis een individuele diabeteseducatie (30 min. per sessie) of een groepseducatie (120 min., min.7-max.10 deelnemers) volgen. Deze educaties worden gegeven door onze diabeteseducatoren. Zij zijn specifiek opgeleid om educaties te geven en volgen regelmatig opleidingen om de laatste evoluties in de diabeteszorg te kennen.

Wanneer kunnen patiënten diabeteseducatie ontvangen?

Indien ze opgenomen zijn in het systeem ‘opvolging patiënten diabetes type 2’ en aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Ze hebben diabetes type 2
  • Ze zijn minsten 16 jaar en jonger dan 70 jaar
  • Ze hebben een verhoogd cardiovasculair risico (BMI > 30 en/of arteriële hypertensie)
  • Ze hebben een voorschrift van de arts

Indien ze opgenomen zijn in het ‘zorgtraject diabetes type 2’ en een voorschrift van de arts hebben.

  • Deze educaties kunnen gegeven worden bij de patiënt thuis, in onze praktijkruimtes, in een artsenpraktijk of in een regiohuis van locoregionale structuur. Dit kan niet in een gemeenschappelijke verblijfplaats of fitnessruimte.

Meer info hierover kan je lezen op onze website.

Daarnaast kunnen diabetespatiënten in bepaalde regio’s ook bij ons terecht voor specifiek voedingsadvies bij onze diëtiste - diabeteseducator Sandra Vanoverbeke. Sandra houdt consultaties in Harelbeke, Ingelmunster, Roeselare, Kuurne en Nieuwpoort.

Terug naar overzicht