casemanager casemanager

Casemanagement in de thuiszorg

Limburg

Wit-Gele Kruis Limburg werkt binnen de projecten Menos en Zorg op Maat, samen met andere zorgpartners, aan casemanagement in de thuiszorg voor ouderen. In december 2022 werden deze projecten met twee jaar verlengd in afwachting van inkanteling in de RIZIV-reglementering.

Alternatieve zorgvormen voor ouderen

Om antwoord te bieden op de vergrijzing van de bevolking en met het oog op het verbeteren van de zorgkwaliteit startte het RIZIV in 2010 projecten rondom alternatieve zorgvormen voor ouderen. Succesvolle projecten werden later uitgerold. Het RIZIV bereidt momenteel de inkanteling hiervan in de nomenclatuur voor. Op deze manier worden deze projecten binnenkort ingebed in de reguliere RIZIV-reglementering.

Wit-Gele Kruis Limburg is partner in de projecten Menos en Zorg op maat. Binnen Menos werken we in netwerkverband met o.a. het ZOL, huisartsenkring Prometheus, CGG Kohesi, Sociaal Huis Portavida en OPZC Rekem. Binnen het project Zorg op Maat werken we o.a. samen met CM. 

Casemanagement in de zorg

Casemanagement in de thuiszorg is één van de interventies die binnen de projecten succesvol bleek te zijn. Binnen beide projecten neemt Wit-Gele Kruis Limburg het casemanagement op.

Waarom?

Diverse zorgorganisaties zijn betrokken bij de zorg van een patiënt. Dit maakt het stroomlijnen van zorgorganisatie en -opvolging ingewikkeld. Daarnaast worden de zorgbehoeften aan huis steeds complexer en de wachtlijsten voor hulp langer. 

Met casemanagement  voorzien we één aanspreekpunt voor de gehele organisatie van de zorg en hulp aan huis voor de patiënt en de omgeving. 

Wat doet een casemanager?

De casemanager bekijkt met een neutrale blik de thuissituatie van de patiënt. Hij schakelt het nodige netwerk in en volgt mee op totdat de organisatie van de zorg op punt staat. Vanuit een rol als belangenbehartiger voor de patiënt en zijn context, komt de casemanager aan huis en zorgt voor een stevig georganiseerde thuissituatie. 

Voordelen

  • De casemanager heeft zelf een achtergrond als eerstelijnszorgverlener. Vanuit het Wit-Gele Kruis is dit een referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg.
  • Laagdrempelig: de casemanager komt aan huis en het traject is zonder verplichtingen.
  • Kosteloos voor de patiënt: de ondersteuning van de casemanager wordt gefinancierd door het RIZIV via de mutualiteit.
  • Bereikbaarheid en beschikbaarheid: de dienstverlening is op maat van de patiënt.
  • Zelfredzaamheid wordt verhoogd, onderhouden of versterkt.
  • Zelfstandig thuis wonen blijft langer mogelijk.
  • De mantelzorger wordt ondersteund.
  • Diverse partners met expertise in ouderenzorg werken samen.  

Voor wie?

Komt jouw patiënt in aanmerking voor deze vernieuwde zorgvorm?

  • Patiënt is ouder dan 60.
  • Patiënt scoort minimaal 3 op IADL-schaal. Vaak zijn dit patiënten die zorgafhankelijk zijn en/of een degeneratieve aandoening zoals dementie of MS hebben.
  • Patiënt heeft geen of een slecht/onvoldoende afgestemd (zorg)netwerk.
  • De patiënt hoeft geen patiënt bij het Wit-Gele Kruis te zijn.

Casemanagement in de thuiszorg is mogelijk in heel Limburg. Voor de regio Kemp & Duin en het Maasland wordt de patiënt opgenomen in het Menos-project. Voor de overige regio’s in Limburg werken we vanuit Zorg op Maat.

Casemanagement aanvragen

Voldoet een van jouw patiënten aan de voorwaarden en heeft hij/zij baat bij een casemanager? Neem dan contact op met Ilvie Awouters, projectmedewerker en referentieverpleegkundige geestelijke gezondheidszorg. Ook met vragen over het project kan je bij Ilvie terecht.

Ilvie Awouters

ilvie.awouters@limburg.wgk.be

0473-54 81 96

Terug naar overzicht