Kristof Niels Kristof Niels

1 jaar samenwerking Wit-Gele Kruis x Tempus+

Oost-Vlaanderen

Exact één jaar geleden werd de samenwerking tussen Tempus en Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen officieel boven de doopvont gehouden. Met een partnership tussen een groep van zelfstandige thuisverpleegkundigen en een organisatie van verpleegkundigen in loondienst traden we resoluut buiten de klassieke paden. Hoe kijken we terug op het voorbije jaar en hoe ziet de toekomst eruit? Niels Van Cauteren (Tempus) en Kristof De Clercq (Wit-Gele Kruis) geven uitleg. 

Wat is Tempus en hoe is Tempus ontstaan?

Niels Van Cauteren (algemeen coördinator Tempus): Tempus is een groep van zelfstandige thuisverpleegkundigen, begonnen in Sint-Gillis-Waas. Ik ben er zelf 9 jaar geleden mee gestart samen met 2 collega’s. Dat ging heel goed, ook dankzij de steun van enkele artsen. Ondertussen werken we met een ploeg van 160 thuisverpleegkundigen. We zijn gestart in de regio Waas en Dender en breiden gestaag verder uit. Zo zijn we nu ook al actief in regio Aalst en Gent.

Wie zette de eerste stap?

Niels: Mijn verbazing was groot toen we uitgenodigd werden, maar ik ben heel blij dat Wit-Gele Kruis voor ons koos.

Kristof De Clercq (verantwoordelijke zorg Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen): In de huidige war for talent moeten we alle opties onderzoeken. We zochten een betrouwbare, wendbare partner, waarmee we dezelfde waarden delen. En zo kwamen we uit bij Tempus.

Wat houdt de samenwerking tussen Wit-Gele Kruis en Tempus juist in?

Niels: De samenwerking is een verhaal van veel hoofdstukken, waarvan we nu nog maar de intro aan het schrijven zijn. We zijn mekaars sterktes aan het uitpluizen. Wij zijn bijvoorbeeld niet gebonden aan jobtime, dus kunnen eigenlijk wel om 6 u ’s morgens naar een patiënt gaan als die dat vraagt. Anderzijds springt de nachtequipe van Wit-Gele Kruis dan weer in voor ons. Bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen is ook enorm veel knowhow in huis, mede dankzij de gespecialiseerde teams. Wit-Gele Kruis biedt heel wat opleidingen aan, bij Tempus is dat eerder op eigen initiatief, en buiten de uren. Ook op gebied van kwaliteit komen we bij Wit-Gele Kruis te rade. Ik zie dus vooral veel kansen: als we al onze sterktes samenleggen, vullen we mekaar mooi aan. Mijn droom is om op termijn met een gedeeld patiëntendossier te kunnen werken, zodat we mekaar optimaal kunnen aanvullen en helpen. Maar da’s echt nog toekomstmuziek.

Hoe verloopt het nu in de praktijk?

Kristof: Wanneer we de zorgvraag moeilijker kunnen beantwoorden, gaan we nieuwe patiënten de mogelijkheid bieden om bij Tempus in zorg te gaan. Op die manier ontlasten we dus onze eigen teams, en weten we dat de patiënten op een goede manier worden geholpen.

We zorgen er ook voor dat de teams mekaar kennen. Toen Tempus ook in Gent opstartte, is de regiomanager bijvoorbeeld langsgekomen voor een gesprek met de teamcoach en planningscoach van die regio. De collega’s van Tempus maken ook gebruik van onze lokalen om te vergaderen, zodat Wit-Gele Kruis nooit ver weg is als er snel moet afgestemd worden.

Niels: Het belangrijkste is dat er gevraagd wordt aan de patiënt wat hij/zij wil. Wij merken bijvoorbeeld dat in ziekenhuizen de thuisverpleging wordt geregeld door de sociale diensten, en dan wordt vaak voor WGK gekozen. Da’s soms wat frustrerend, maar ik zie het nooit als een strijd. Aan de andere kant is het zo dat wij een meer commerciële blik hebben. We zien de patiënten als klant, en we gaan wellicht ook verder om de klant tevreden te houden, zoals eens naar de apotheek gaan of iets meebrengen van de winkel, hoewel dat in se niet tot onze opdracht behoort.  



Wat was de reactie van de collega’s?

Niels: Ook voor hen was het even schrikken. Ik heb meermaals gehoord “Moeten wij nu Wit-Gele Kruis worden?” Nee dus. Ik heb iedereen samengeroepen voor een infomoment om alles wat meer uit te leggen. Maar we hebben ons voorgenomen om niet te veranderen, en hetzelfde geldt voor Wit-Gele Kruis. De rode draad in ons verhaal is: blijf jezelf, zo vul je mekaar aan. En in de praktijk werkt dat ook zo. Tijdens corona hadden we al eens patiënten overgenomen, en dat verliep vlot.

Hoe zien jullie de toekomst?

Kristof: Jonge starters de keuze kunnen geven tussen zelfstandig werken of in loondienst, dat zou baanbrekend zijn. Want als ze toch zelfstandig willen worden, dan beter bij een partner van Wit-Gele Kruis, toch?

Niels: Op dit moment doen we wat we kunnen: op de stagebeurs van de Arteveldehogeschool stonden Wit-Gele Kruis en Tempus naast elkaar.

Kristof: Studenten kunnen er bij ons in hun stagetraject ook voor kiezen om een onderdeel bij Tempus te volgen. Zo krijgen ze meteen het hele plaatje mee. En toen we onlangs als docent te gast waren bij Odisee in Aalst, namen we de collega’s van Tempus mee.

Wat zien jullie als de grootste uitdaging in de samenwerking?

Niels: Organisatie-overschrijdend werken. Mochten we dat rond krijgen, dan staan we sterk.

Kristof: We gaan het inderdaad samen moeten doen. Ik stel vast dat teams die al ondersteuning gevoeld hebben, dit zeker en vast waarderen. De samenwerking met Tempus is een mijlpaal in onze geschiedenis. Het aantal patiënten dat thuisverpleging nodig heeft, gaat niet dalen, dus we moeten onze krachten bundelen.

----------



Niels Van Cauteren

  • psychiatrisch verpleegkundige
  • 35 jaar, 2 kinderen
  • gestart als thuisverpleegkundige in bijberoep
  • oprichter en coördinator bij Tempus

Kristof De Clercq

  • psychiatrisch verpleegkundige
  • 43 jaar, 2 kinderen
  • 9 jaar bij AZ Nikolaas gewerkt als afdelingshoofd kinder- en jeugdpsychiatrie
  • 3 jaar verantwoordelijke zorg bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen

---------

 

 

Terug naar overzicht