URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/vijf-factchecks-over-voeding
mythes over voeding mythes over voeding

Vijf factchecks over voeding

Veronique Vandyck
Diëtiste en diabeteseducator Wit-Gele Kruis van Antwerpen
7 oktober 2024
Leestijd (in minuten)
3 minuten

Over voeding bestaan heel wat mythes. Wat is waar en wat niet? We ontrafelen enkele misverstanden en geven je de wetenschappelijk onderbouwde antwoorden. Hoe meer je weet, hoe beter je namelijk gezonde keuzes kan maken. 

1. Vleesvervangers zijn altijd gezonder.

Niet waar! Niet alle vegetarische alternatieven zijn gezonder dan vlees. Denk maar aan veggieburgers in plaats van hamburgers. Ze bevatten vaak te veel zout en te veel vet. Wil je een gezondere, vegetarische keuze maken? Kook dan met peulvruchten, tofu, tempeh of seitan. Uiteraard kan een vleesvervanger af en toe op je menu. Ze zijn meestal milieuvriendelijker. Kijk naar de Nutri-Score en ga voor een product met score A of B. Zo maak je ook qua voedingswaarde de betere keuze. 

2. Eieren zijn ongezond.

Niet waar! Dat idee is achterhaald. Eieren bevatten inderdaad slechte cholesterol, maar tegelijkertijd hebben ze veel goede (onverzadigde) vetten, eiwitten, vitamines (B12 en D) en mineralen. Bovendien zitten er antioxidanten in eieren, die helpen het risico op hart- en vaatziektes te verlagen. Moet je dan erg veel eieren eten? Nee, ze zijn geen wondermiddel. De aanbeveling is maximaal zes eieren per week. Denk ook aan bereidingen met ei, zoals mayonaise en gebak. 

Wist je dat ...

een voedingsmiddel op zich je niet gezond of ongezond maakt? Je volledige voedingspatroon bepaalt je gezondheid. Stel je eet alléén nog maar broccoli, dan ben je niet gezond. Net zoals één keer pizza eten je niet ongezond maakt. 

3. Soja is kankerverwekkend.

Niet waar! Sojabonen bevatten vrouwelijke hormonen (isoflavonen). Soms wordt beweerd dat deze hormonen het risico op borstkanker verhogen. Dat klopt niet. Je kan sojabonen gerust in je voeding verwerken. Zoek je een gezond alternatief voor vlees? Dan zijn sojayoghurt en -drank met toegevoegd calcium, tofu en edamame goede opties. 

4. Natuurlijke suikers zijn gezonder.

Niet waar! Natuurlijke suikers zoals kokosbloesemsuiker, honing, agave en rietsuiker worden vaak als gezond alternatief gepromoot. Dat komt omdat er vitamines en mineralen in aanwezig zijn. De hoeveelheid is echter te laag om bij te dragen aan onze dagelijkse behoeften. Suiker blijft, ongeacht de herkomst, nog steeds een bron van calorieën. Overmatige consumptie kan bijdragen tot obesitas, diabetes en tandbederf. Zin in zoet? Kies dan best iets waar je echt van geniet.  

5. Eten na 20 uur maakt je dik.

Voorlopig is er geen onderzoek dat deze stelling definitief bevestigt. Wat weten we zeker? Je komt aan in gewicht als je dagelijks meer calorieën opneemt dan je verbruikt. Het tijdstip waarop je eet, lijkt minder belangrijk dan de totale hoeveelheid die je op een dag eet.  

Bronnen:  Vlaams Instituut Gezond Leven, gezondheidenwetenschap.be, voedingscentrum.nl 

Tip van de expert
Voeding