Opstarttraject diabetes Opstarttraject diabetes

Opstarttraject diabetes

Eva David
5 juni 2024
11 juni 2024

Sinds 1 januari 2024 is het voortraject diabetes vervangen door het opstarttraject diabetes. Het vernieuwde traject versterkt een vroege diagnose en de behandeling van mensen met diabetes type 2. Binnen dit traject is een een grotere rol weggelegd voor de diabeteseducator. Bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen kunnen patiënten hiervoor terecht bij het diabetesteam. 

Wat is het opstarttraject diabetes?

Het opstarttraject diabetes geeft een boost aan vroegtijdige diagnose en behandeling van mensen met diabetestype 2 en

  • versterkt de organisatie van de zorg
  • verbetert de toegankelijkheid van de zorg dankzij een uitgebreide terugbetaling
  • vereenvoudigt de opvolging

Waarin kan Wit-Gele Kruis de patiënt ondersteunen?

Diabeteseducatie

Alle patiënten met diabetes type 2 komen in aanmerking voor het opstarttraject. Dit is ongeacht hun leeftijd of cardiovasculaire kenmerken en op voorwaarde dat ze niet zijn opgenomen in een zorgtraject of in een conventie.

Patiënten binnen het opstarttraject hebben recht op gratis diabeteseducatie. Zo krijgt de patiënt de nodige informatie en een beter inzicht in de ziekte.

Een patiënt kan jaarlijks vier sessies van 30 minuten individuele diabeteseducatie krijgen. Bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen kunnen deze sessies worden gegeven door een diëtist of diabeteseducator, met minimaal 1 sessie door een diabeteseducator. Wanneer de voorgeschreven sessies zijn afgerond, bezorgen we altijd een verslag aan de behandelende arts.

Dieetconsultaties

Binnen het opstarttraject hebben patiënten recht op twee vergoede dieetconsultaties van 30 minuten bij een erkend diëtist. Het remgeld hiervoor werd afgeschaft. Ook voor deze consultaties kunnen patiënten een beroep doen op een diëtist van Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.

Wat zijn de voorwaarden voor diabeteseducatie en dieetconsultatie?

De patiënt

  • is opgenomen in het opstarttraject, dat betekent dat de huisarts
    • het GMD beheert
    • het nomenclatuurnummer 400374 attesteert
  • heeft een voorschrift van de huisarts voor de educatiesessies en de dieetconsultatie (bezorgd op papier of via e-form)

Contact

Meer info over het opstarttraject diabetes vind je op de website van het RIZIV. Heb je nog bijkomende vragen? Contacteer dan ons diabetesteam via team.diabetes@wgkovl.be

Opvolging in de huisartsenpraktijk

Diabeteseducaties en dieetconsultaties kunnen ook op regelmatige basis in je huisartsenpraktijk plaatsvinden. Heb je interesse? Contacteer ons dan via externesamenwerking@wgkovl.be