URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/omgaan-met-jeuk
Jeuk, krabben, infecties Jeuk, krabben, infecties

Omgaan met jeuk

27 mei 2016
18 juli 2024

Jeuk kan plaatselijk en licht zijn, maar ook over het hele lichaam voorkomen en veel leed en last veroorzaken. Krabben kan infecties veroorzaken en doe je dus beter niet, maar hoe ga je dan wel om met jeuk? Informeer je ook over de mogelijke oorzaken van jeuk.

Tips bij jeuk

  1. Probeer niet te krabben. Krabben helpt tijdelijk, maar uiteindelijk wordt het er alleen maar erger door. In de wondjes kunnen bacteriën zich uitbreiden en infecties veroorzaken.

  2. Smeer er iets op in plaats van te krabben.

  3. Probeer krabben te vervangen door zachtjes op de huid te kloppen, met de vingertoppen te drukken of licht te knijpen.

  4. Houd de nagels kort en schoon, om schade te beperken als de drang om te krabben te groot wordt.

  5. Jeukt het erg, zoek dan afleiding, probeer je op iets anders te concentreren.

  6. Voorkom krabben in de nacht: gebruik katoenen handschoenen of iets anders om de nagels af te dekken, voor baby’s bestaan ook speciale krabwantjes, en katoenen en zijden pyjama’s (antikrabpakken).

  7. Houd de huid vet, voorkom uitdroging, behandel eczeem of psoriasis goed.

  8. Vermijd zaken die de huid kunnen uitdrogen: alcohol op de huid, te vaak of te heet douchen, te veel zeep gebruiken, hitte, sauna …

  9. Vermijd zaken die de huid kunnen irriteren, agressieve producten, geparfumeerde wasmiddelen en toiletartikelen, kriebelende truien, zonverbranding …

Tip van de expert
Hygiëne