URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/jouw-eerste-half-jaar-bij-het-wit-gele-kruis
Foto verpleegkundige bij afdeling Foto verpleegkundige bij afdeling

Jouw eerste half jaar bij het Wit-Gele Kruis

3 oktober 2024

De start bij een nieuwe job is altijd spannend. Wie zijn je collega’s? Wat heb je nodig? Hoe verloopt zo’n ronde bij het Wit-Gele Kruis juist? Collega Tiffany vertelt hoe zij haar eerste maanden bij het Wit-Gele Kruis ervaarde. 

Van de supermarkt naar thuisverpleging  

“Ik ben verpleegkundige dankzij mijn job in een supermarkt”, vertelt Tiffany. “Daar ontdekte ik dat ik graag met ouderen werk. Na een korte opleiding ging ik in een woonzorgcentrum aan de slag als zorgkundige. Na 8 jaar besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Zo gezegd, zo gedaan. Ik startte de opleiding verpleegkundige en ging aan de slag in een ziekenhuis. Thuisverpleging kende ik totaal niet. Tot een collega die ik kende van in het woonzorgcentrum me vroeg of ik mee op ronde wilde. In overleg met de afdelingsleiding prikten we een moment. Ik was meteen overtuigd en waagde de sprong. Een jaar later ben ik die collega daar nog steeds dankbaar voor.”  

Ondersteuning van collega’s 

“Iedere nieuwkomer volgt de eerste zes maanden een onthaal- en inscholingstraject. Vooral de eerste twee weken waren pittig, maar wel heel boeiend. Je toert eerst mee met een collega en krijgt daarnaast enkele vormingen op de afdeling. Ik ging op ronde met een collega die me doorheen de volledige zes maanden opvolgde. Vanop een afstandje volgde ze mee hoe ik het deed. Zag ze in ons elektronisch verpleegdossier dat er iets niet klopte? Dan belde ze me meteen op om tips te geven over hoe ik mijn verpleegdossier nog beter kan invullen. Dat geeft je vertrouwen en het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Ik stuurde onlangs een bericht naar ons team en werd door vier collega’s tegelijkertijd opgebeld”, lacht Tiffany.  

Coaching en begeleiding  

“Je kan niet enkel rekenen op de steun van directe collega’s, ook de afdelingsleiding staat voor je klaar. Tijdens de vaste feedbackmomenten krijg je feedback, maar is er ook ruimte om zelf aan te geven wat je mist.  Er wordt op het hart gedrukt dat je meteen iets moet laten weten bij vragen. Je krijgt ook vormingen op de provinciale zetel. Dankzij al die begeleiding en ondersteuning vond ik snel mijn weg binnen het Wit-Gele Kruis. Het is ook fijn om daar andere nieuwkomers te zien en hun zelfvertrouwen doorheen die eerste maanden te zien groeien”, sluit Tiffany af.  

Ook zin in een nieuwe job?