Iets anders dan een patat... Alternatieven voor de aardappel
Sinds de aardappel in de zestiende eeuw in onze contreien is ingevoerd vanuit Zuid-Amerika, is de ‘patat’ niet meer weg te denken uit onze dagelijkse kost. Maar het kan ook anders…
Aardappelen en graanproducten zijn onze belangrijkste energieleveranciers en verdienen daarom een plaats bij elke maaltijd. Om niet elke dag aardappelen te eten kan je als afwisseling eens kiezen voor rijst, pasta, couscous, bulgur, quinoa of tarwekorrels.
Maar aardappelen bevatten vitamine C en graanproducten niet. Daarom vervang je best niet elke dag je aardappelen door graanproducten en zorg je steeds voor voldoende groenten bij de maaltijd. Kies voor volkoren graanproducten: die bevatten meer vezels en ijzer. Het ijzer uit plantaardige producten wordt trouwens beter opgenomen in combinatie met een bron aan vitamine C, zoals groenten of fruit.
Wist je dat...
Je één aardappel (eigrootte = 70 gram) kan vervangen door 15 gram ongekookte rijst, deegwaren, couscous, bulgur of quinoa.
In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de voedingswaarden van de verschillende graanproducten en de aardappel, per 100 gram onbereid product.
100 g product
Energie
Kcal/kJ
Eiwitten
(g)
Vetten
(g)
Koolhydraten
(g)
Vezels
(g)
Aardappel
84/351
2
-
19
3
351/1468
12,1
1,7
71,9
6
373/1559
13
2,8
73,3
1,3
Tarwekorrels
343/1456
12,1
1,4
70,5
6,1
359/1499
14,1
5,6
63
7,8
Rijst (bruine)
337/1410
8
2,2
72
4,4
Volkoren deegwaren
333/1390
13,5
2,5
64
9,7