Verpleegtechnische handeling Verpleegtechnische handeling

Deze 5 uitdagende zorgen doet een thuisverpleegkundige ook

17 juli 2024

In een thuisomgeving moet je steeds complexere zorgen uitvoeren. Want: de bevolking vergrijst en patiënten verlaten steeds vroeger het ziekenhuis. Ontdek aan de hand van vijf verhalen hoe veelzijdig een job bij het Wit-Gele Kruis kan zijn. 

1. Oncologische zorg 

Voor patiënten met kanker ben je een aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld bijwerkingen van een behandeling. Heel wat verpleegkundige handelingen gebeuren ook gewoon thuis. Denk maar aan chemo afkoppelen, een poortkatheter spoelen, oncologische wonden verzorgen, hulp bij sondevoeding of parenterale voeding, een perfusie plaatsen en opvolgen ... 

Lees hier het verhaal van patiënt Carmen. Zij volgt een kankerbehandeling met het  product Herceptin®. Dankzij het Wit-Gele Kruis krijgt Carmen het gedeeltelijk thuis toegediend. 

Wil jij ook een luisterend oor zijn en jouw verpleegtechnische skills inzetten voor oncologische patiënten?

2. Palliatieve zorg

Veel mensen koesteren de wens om thuis te zijn tijdens de laatste fase van hun leven. Als thuisverpleegkundige zorg je mee voor het comfort van de patiënt. Je volgt pijn en andere symptomen op. En je hebt oog voor het algemeen welbevinden van je patiënt en zijn omgeving op psychisch, sociaal en spiritueel vlak. Je staat hen indien nodig bij met verpleegtechnische zorg zoals het toedienen van TPN of sondevoeding, zorgen rond spuitaandrijvers voor pijncontrole. 

Bekijk hier het verhaal van patiënt Rob. Hij is ongeneeslijk ziek en doet een beroep op het Wit-Gele Kruis voor palliatieve zorg.  

Wil jij ook een verschil maken bij palliatieve patiënten en hun omgeving?

3. Complexe en eenvoudige wondzorg 

Gaat je verpleegkundig hart sneller slaan van een wonde die geneest dankzij jouw goede zorgen? In de thuisverpleging kruist wondzorg in veel vormen je pad: van hechtingen verwijderen, een redon vervangen, een ulcus verzorgen tot doorligwonden, brandwonden en zelfs negatieve druktherapie

Lees hier het verhaal van Guido. Na een operatie geraakte hij in een tijdelijke coma en onstonden er complexe wonden. Dankzij het Wit-Gele Kruis kon hij thuis herstellen.

Ben jij ook een wondzorg-addict?

4. Diabeteszorg  

Diabetes of suikerziekte treft zowel oudere als jonge mensen. Onze verpleegkundigen helpen hen thuis met: controle glycemie, hulp bij toediening insuline, klaarzetten orale medicatie, een insulinepomp bedienen,  plaatsen van glucosesensoren …  

Bekijk hier het verhaal van Lieve. Zij deed een beroep op een diabeteseducator van het Wit-Gele Kruis toen ze de diagnose kreeg. 

Heb jij diabeteszorg ook in je vingers?

5. Dementiezorg 

Onze thuisverpleegkundigen begeleiden de patiënt en zijn omgeving doorheen het ziekteproces. Hierbij gaat veel aandacht naar de impact van de ziekte op de patiënt en zijn familie. Samenwerking met andere zorgpartners is hierbij cruciaal.  

Bekijk hier de getuigenis van enkele medewerkers van het Wit-Gele Kruis over dementie. Als thuisverpleegkundige ben je dan ook een echte netwerker die in dialoog met de patiënt en zijn omgeving alle zorgpartners rond tafel brengt en zoekt naar kwaliteitsvolle zorgafstemming. 

Draag jij patiënten met dementie een warm hart toe en wil jij hen ook thuis verzorgen?

Thuisverpleging, meer dan je denkt 

Wil je ook je verpleegkundige skills inzetten in de vertrouwde omgeving van een patiënt? Solliciteer dan als thuisverpleegkundige of als specialist in een bepaald domein.