Melkproducten Melkproducten

De gezondheidseffecten van melk

30 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Bij een gezond dessert denken we aan een verse fruitsla. Maar waarom geen melkproduct? In de koelrekken van de warenhuizen wordt dat segment steeds uitgebreider. Op welke basis zijn deze producten gezond te noemen?

Gefermenteerde melkproducten

In onze darmen leven zo’n 100.000 miljard bacteriën van wel 400 verschillende soorten. Daarbij zitten zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Samen noemen we ze de darmflora. Zodra de slechte of ziekmakende bacteriën de overhand nemen, kun je last krijgen van diarree, verstopping, gasvorming of infecties. Door gezond te leven, kun je ervoor zorgen dat de goede bacteriën voldoende slagkracht behouden. Je kunt ze ook een steuntje in de rug geven door er een extra portie van in te nemen via bijvoorbeeld gefermenteerde zuivelproducten.

Soorten gefermenteerde melkproducten:

  • yoghurt
  • kefir
  • karnemelk
  • melkdrankjes

Onze voedingsadviseurs geven je graag meer advies.

Gefermenteerde zuivelproducten

Gefermenteerde zuivelproducten worden verkregen door aan gepasteuriseerde melk een ferment toe te voegen dat de smaak en de dikte van de melk verandert. Het ferment bestaat uit melkzuurbacteriën. Zij zetten de suiker die van nature in melk aanwezig is (lactose) om in melkzuur, wat een goede zaak is voor de darmflora en de darm. Naargelang de soort melkzuurbacteriën die men gebruikt, verkrijgt men verschillende producten.

Melkdrankjes

Op de markt worden er heel wat gefermenteerde melkdrankjes aangeboden onder de noemer ‘probiotica’. De term probiotica (van het Griekse pro bios: ‘ten gunste van het leven’) slaat op bepaalde levende micro-organismen die als ferment worden toegevoegd. Wanneer je die in bepaalde hoeveelheden inneemt, zouden zij bijkomende gezondheidsvoordelen opleveren. Tot die groep behoren bifidusbacteriën en lactobacillussoorten die van nature ook in onze darmen voorkomen.

Soorten melkdrankjes:

  • probiotica: levende micro-organismen die de maag en de dunne darm overleven en gunstig inwerken op de darmflora en/of de darmfunctie,
  • prebiotica: onverteerbare voedingsbestanddelen, zoals vezels en niet-verteerbare suikers, die de groei en/of de activiteit van zogenaamde gezondheidsbevorderende bacteriën (probiotica) in de dikke darm stimuleren,
  • synbiotica: een combinatie van pro- en prebiotica, waarbij de eigenschappen van beide worden gecombineerd.
Melk helpt de darmflora te herstellen

Gezondheidseffecten van melk

Gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en probiotica zijn over het algemeen beter verteerbaar dan melk, in het bijzonder voor mensen die lactose (melksuiker) moeilijk of niet kunnen verteren. Daarnaast kunnen gefermenteerde melkproducten die geen warmtebehandeling hebben ondergaan, bijdragen tot het herstel van een verstoorde darmflora. Dit wordt aanbevolen wanneer je antibiotica moet innemen of bij diarree. Een gezonde darmflora helpt ons tegen ziekmakende micro-organismen te beschermen. Net zoals melk levert ook yoghurt in elk geval een extra portie calcium en andere essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B2 en B12.