URL : https://www.witgelekruis.be/artikel/checklist-hoe-valvrij-ben-jij
persoon helpt iemand recht na val persoon helpt iemand recht na val

Checklist: hoe valvrij ben jij?

Anja Schops
Referentiespecialist locomotorische en neurologische zorg
17 oktober 2024
Leestijd (in minuten)
3 minuten

Een val in huis kan ernstige problemen veroorzaken. Denk niet alleen aan de mogelijke fysieke letsels, maar ook de psychosociale gevolgen zoals isolement of zelfs financiële lasten door een ziekenhuisverblijf. Doe onze checklist en ontdek hoe jij de kans op vallen kan verkleinen.
 

1. Hou je woning veilig

Wie is ...

Anja Schops

Vanuit haar functie als referentiespecialist locomotorische en neurologische zorg heeft Anja zich de laatste jaren verdiept in valpreventie. Een proactieve aanpak is voor haar essentieel.

“Vallen voorkomen begint bij risicofactoren herkennen en de leefomgeving aanpassen. Ouderen moeten aangemoedigd worden om actief te blijven, want een goede fysieke conditie is cruciaal om mobiel en zelfstandig te blijven.”

“We raden ook aan om regelmatig je gezondheid te laten controleren, zoals het gezichtsvermogen en medicatie die het evenwicht kan beïnvloeden. Met de juiste maatregelen kunnen we veel valincidenten voorkomen. Ouderen kunnen zo langer veilig en zelfstandig thuis wonen.”

Zorg voor voldoende verlichting in alle kamers, vooral in gangen en op trappen. Verwijder losliggende vloerkleden of gebruik antislipmatten. Plaats handgrepen in de badkamer en bij trappen om extra steun te bieden. Vermijd ook losliggen- de elektriciteitskabels waarover je kan struikelen.
 

2. Draag geschikte schoenen

Kies voor schoenen met een goede pasvorm, antislipzolen en voldoende steun. Wandel niet op sokken of slippers zonder grip. Goed schoeisel kan het evenwicht verbeteren en doet je minder uitglijden.

3. Blijf actief en fit

Regelmatig bewegen helpt de spieren sterk en flexibel te houden. Actief blijven kan met kleine dingen. Dagelijks de post uit de brievenbus halen, nooit langer dan 30 minuten stilzitten en zo veel mogelijk een beroep doen op je eigen krachten.
 

Tip van de expert
Beweging
Langer thuis wonen