Foto verpleegkundige Linda Foto verpleegkundige Linda

4 vragen aan verpleegkundige Linda

Johanna Cooreman
Redacteur 'Overal thuis'
4 april 2024
30 mei 2024

Linda Verhoeven uit Tervuren is 57 jaar en werkt al 36 jaar bij het Wit-Gele Kruis. Momenteel is ze als palliatief referentieverpleegkundige aan de slag in afdeling Bertem. Wij stelden haar 4 (of was het nu 5 ;-)) vragen over haar job. 

1. Wat vind je zo bijzonder aan thuisverpleging?

De verscheidenheid aan patiënten, taken en contacten met andere hulpverleners en thuiszorgdiensten vind ik boeiend. Elke dag verloopt anders. De zorg bij patiënten thuis vind ik persoonlijker. En het is ook fijner om je patiënt en zijn omgeving mee inspraak te laten hebben in de zorgplanning.

2. Waar haal je het meeste voldoening uit?

Uit de kleine dingen waaruit blijkt dat mensen tevreden zijn met hun zorg: een welgemeende dankjewel, een glimlach… Ik evalueer en stuur mijn zorg ook bij door bijvoorbeeld opzoekwerk, congressen en patiëntenbesprekingen. Ik ben kritisch voor mezelf. Dus als ik tevreden ben over mijn zorgverlening heb ik echt veel voldoening van deze job die ik heel graag doe.

3. Hoe ontstress jij?

Als ik thuiskom volg ik een vast ritueel: ik was mijn handen, drink een koffie en meestal heet mijn Siamese kat mij welkom. Met mijn spinnende kat op schoot, lees ik mijn mails of een tijdschrift. Het wassen van mijn handen heeft hygiënische redenen, maar soms is het ook een symbolisch gebaar om de emotionele bagage weg te spoelen.

4. Hoe zorg je voor jezelf?

Drie jaar geleden kreeg ik de diagnose van multiple sclerose. Voor mezelf zorgen is moeilijker dan voor patiënten zorgen, toch doe ik het om zo lang mogelijk te kunnen blijven werken. Ik let op een regelmatig dagritme, gezonde voeding en voldoende rust samen met wekelijkse kine en pilates. Ik werk nu halftijds in de voormiddag omdat dan mijn energiepijl het hoogste is. Ik probeer niet meer over mijn grenzen te gaan en bekijk heel realistisch of een extra shiftaanvraag lukt.

We willen toch nog graag een extra 5de vraag stellen in deze rubriek ‘4 vragen aan...’: Heb je na je diagnose een andere kijk op de zorg?

Ik heb altijd al een grote inzet, toewijding en aandacht voor details gehad, en nu heb ik dat nog meer. Ik waardeer mijn job nog meer en besef: ik maak hier een verschil.

Bron: 'Overal thuis' van NPTV