Ondervoeding voorkomen Ondervoeding voorkomen

10 tips om ondervoeding tegen te gaan

25 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Ondervoeding bij senioren komt vaker voor dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de 70-plussers een verhoogd risico heeft om ondervoed te raken. Gelukkig bestaan er eenvoudige tips om ondervoeding tegen te gaan.

We spreken van ondervoeding bij ondergewicht of bij ongewild gewichtsverlies. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen: moeite bij het slikken, problemen met het gebit, smaakstoornissen …

Wanneer je te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt, spreekt je lichaam zijn reservevoorraden aan. Zo verlies je niet alleen vet, maar ook spiermassa en spierkracht. Resultaat? Je wordt sneller moe en je voelt je minder fit en mobiel. Onvoldoende voeding leidt dus tot broosheid, die op haar beurt een verhoogd risico op vallen en fracturen met zich mee brengt.

Voldoende voeding is cruciaal voor je algemeen welbevinden en je levenskwaliteit. Wist je dat voeding zelfs een bepalende factor in het genezingsproces van wonden of bepaalde ziektebeelden is? Vandaar het belang om voldoende calorieën, vitaminen en mineralen in te nemen om ondervoeding te voorkomen.

 

Voorkom ondervoeding met deze tips:

  1. Eet regelmatig, op een vast tijdstip, kleinere porties. Opteer voor drie hoofdmaaltijden en drie voedzame tussendoortjes.

  2. Varieer de maaltijden en voorzie zeker 1 warme maaltijd per dag. Laat eventueel maaltijden aan huis brengen of schakel thuishulp in.

  3. Gebruik voldoende kruiden en specerijen.

  4. Kies voor volle melkproducten.

  5. Gebruik vetstoffen zoals boter en vervang minarine door margarine.

  6. Verrijk je warme maaltijden met room, sauzen en een extra klontje boter.

  7. Drink voldoende en regelmatig. Fruitsappen en frisdranken geven meer energie dan water.

  8. Bij kauwproblemen kan je opteren voor gepureerde gerechten.

  9. Voor 75-plussers is het aangeraden om per dag 2000 kCal (mannen) en 1850 kCal (vrouwen) in te nemen.

  10. Blijf fysiek actief om het risico op vallen te beperken.