Coronavirus (COVID-19): informatie en richtlijnen? Bekijk onze 'coronapagina'.

Stoma

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatig aangelegde uitgang aan de buitenkant van je buikwand. Wanneer je stoelgang of urine niet meer via de natuurlijke manier je lichaam kan verlaten, dan wordt er een stoma geplaatst (bijvoorbeeld na een operatie aan de darmen). Ter hoogte van je stoma wordt dan een opvangsysteem gekleefd om je ontlasting op te vangen. 

0

Welke types stoma’s bestaan er? 

Er bestaan verschillende soorten stoma’s: 

  • Een urostoma of urinestoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dunne darm. Als je blaas wordt weggehaald of niet meer goed werkt kan je urine je lichaam niet meer op een natuurlijke manier verlaten (bijvoorbeeld bij blaaskanker). Dan krijg je een urostoma. 
  • Een ileostoma of dunnedarmstoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dunne darm. Als je stoelgang niet meer via een natuurlijke weg je lichaam kan verlaten omdat een stuk van je dikke darm is weggehaald, dan wordt een ileostoma geplaatst (bijvoorbeeld bij darmkanker, ziekte van Crohn, incontinentie). 
  • Een colostoma of dikkedarmstoma is een kunstmatige uitgang ter hoogte van je dikke darm. Als je dikke darm gedeeltelijk weggehaald is en je stoelgang niet meer via een natuurlijke weg je lichaam kan verlaten, dan krijg je een colostoma (bijvoorbeeld bij darmkanker, ziekte van Crohn, incontinentie). 

 

Verpleegkundige stomazorg 

Onze verpleegkundigen helpen je met de dagelijkse verzorging van je stoma, zoals: 

  • Wondzorg bij niet-geheelde stoma 
  • De reiniging van een geheelde stoma
  • Hulp bij het wisselen van je plaatje en zakje en bij de lediging van je zakje
  • Stomaspoeling bij een colostoma

Daarnaast kan je een beroep doen op onze referentieverpleegkundigen stomazorg die, in overleg met je arts, advies geven bij de opstart van je zorgen en bij problemen.

 

Kies jouw provincie voor meer informatie

Kies jouw provincie voor meer informatie

© 2019 Wit-Gele Kruis