URL : https://www.witgelekruis.be/nieuws/wit-gele-kruis-en-kogeka-maken-jongeren-warm-voor-de-zorg

Wit-Gele Kruis en KOGEKA maken jongeren warm voor de zorg

Dat de zorg met een personeelstekort kampt, is geen geheim. Het Wit-Gele Kruis van Antwerpen gelooft dan ook dat je niet vroeg genoeg kan beginnen met jongeren warm te maken voor de zorgsector. Ze slaan de handen in elkaar met het ICT-team van scholengroep KOGEKA (KOGEKA.IT) en geven interactieve workshops aan leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Ook verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis worden ondergedompeld in de virtuele wereld.

Workshops voor studenten

Studenten Gezondheidszorg en Verzorging van Sint Maria Geel volgden drie workshops in het skillslab van het Wit-Gele Kruis: heftechnieken, compressietherapie en EHBO. Die laatste workshop volgden ze virtueel via een VR-bril. Het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) biedt VR-materiaal aan om de brug naar het werkveld te maken. Scholengroep KOGEKA ontwikkelde de EHBO-workshop in samenwerking met het Wit-Gele Kruis.

De studenten en ook hun leerkracht Lizy Sterckx zijn laaiend enthousiast over deze leermethode. “We zetten heel erg in op LED: levensecht eigentijds duurzaam leren. Deze workshops passen volledig binnen dat kader. Het is niet alleen creatief en eigentijds, het is ook levensecht. Daardoor blijft het langer hangen bij studenten”, vertelt Lizy.

Een virtuele opleiding

Zo’n VR-workshop biedt veel leermogelijkheden. Je kan deelnemers blootstellen aan noodsituaties zonder daadwerkelijke risico’s. Je creëert een veilige leeromgeving waarin deelnemers hun vaardigheden kunnen ontwikkelen. Er wordt ook meteen feedback gegeven waarmee ze aan de slag kunnen. Ideaal om studenten warm te maken voor de zorg.

Met oog op de toekomst

Ook collega’s van het Wit-Gele Kruis kregen op deze manier de EHBO-opleiding. Het belang van opleidingen neemt toe in thuisverpleging. Steeds meer technische zorgen verhuizen van ziekenhuizen naar thuisverpleging. Met oog op de toekomst ontdekken ze graag nieuwe leermethodes.
“Thuiszorg evolueerde enorm de laatste jaren en zal dat ook blijven doen. Steeds meer technische zorgen komen onze kant uit. Het aanbieden van opleidingen is voor ons dus erg belangrijk. Zo garanderen we kwaliteitsvolle zorg, ook in de toekomst”, sluit zorgdirecteur Stef Peeters af.

Terug naar overzicht